Záhrady

Chata s prírodnou záhradou

Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi.

Ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla.

Táto malá záhradka sa nachádza za novou radovou zástavbou v okrajovej časti mesta. Domček obýva mladá rodina s dvomi malými ďeťmi. Pracovali sme s požiadavkou zachovať nami tak neobľúbený rad tují a časť trávnika. Predsadili sme ho teda trvalkovým záhonom, z ktorého takmer všetky druhy môžu byť využité v domácnosti. Pre malú plochu sme zvolili len dva menšie ovocné stromy v zadnej časti, ale o to viac jedlých druhov v kríkovom záhone. Do rohu záhrady sme umiestnili užitkovú záhradu priestorovo členenú vyvýšenými záhonmi. Z obytného priestoru je výhľad priamo na hernú plochu s viacfunkčnou drevenou preliezkou. Za plotom sa nachádza rušný chodník, preto sme ho navýšili napnutými nerezovými lankami, po ktorých sa budú popínať rastliny. 

Pomerne veľká záhrada pri vile sa nachádza na okraji obce v novej štvrti s výhľadom na hrad Modrý kameň. Záhrada leží vo svahu, členená je na dve úrovne - hornú a dolnú. Horná časť je obkolesená pestrou vyššou kríkovou vegetáciou, ktorá dodáva hlavnému obytnému priestoru intímnejší charakter a ukrýva ho pred zrakmi okoloidúcich. V nadväznosti na terasu a kuchyňu je umiestnený trvalkovo-bylinkový záhon. Výhľad sa naopak otvára do dolnej časti a smerom nadol do krajiny, kde je namiesto oplotenia použitý efekt ,,ha-ha" priekopy, takže záhrada opticky plynule prechádza do trávnatej krajiny. Efekt umocňujú aj trávy vysadené na spodnom okraji. Obidve úrovne záhrady prepája prírodný štrkový chodník.

V nórskom mestečku Kjøpsvik v Tysfjord Kommune sa nachádza malý rodinný penzión s krásnym výhľadom na fjord. Požiadavkou domácich bol jednoduchý návrh dotvorenia ich záhrady, ktorý si môžu postupne svojpomocne zrealizovať. Navrhované je dosadenie prírodného živého plota, ktorý oddeľuje susedný pozemok a tiež trvalkového záhonu popri skalnatej časti záhrady.  Za cestou sa svah zvažuje dole ku fjordu, kde sa nachádza malá lodenica a skalnatá plocha s krásnym výhľadom. Preto je súčasťou návrhu aj vybudovanie prístupového chodníčka a oddychovej plochy v tejto lokalite. V lete slúži aj na kúpanie, preto je doplnená o schodíky kotvené v skale. 

Typicky úzka a dlhá vidiecka záhrada sa nachádza za moderne zrekonštruovaným rodinným domom na Liptove. Vzhľadom na riešenie domu sme zvolili moderný vidiecky štýl záhrady. Tá pozostáva z troch samostatných priestorov. V predzáhradke sa nachádza bylinkový záhon s orgovánom. Medzi domom a humnom je uzavreté átrium s dôrazom na farebné pôsobenie rastlín. Zadná záhrada mierne stúpa do svahu. Smerom od humna okrasné druhy ustupujú prírodnejšej úžitkovej výsadbe a intenzívny trávnik extenzívnemu lúčnemu spoločenstvu. 

Požiadavkou na návrh bolo čisto kompozičné riešenie záhrady v minimalistickom štýle. Rastlinný materiál bol zväčša presunutý z pôvodnej záhrady majiteľa. Výzvou bolo vyriešenie terénnych úprav v zadnej záhrade tak, aby bol prístup z terasy domu priamo do záhrady a k bazénu. Riešením sú dva stupne s kamenným obkladom v súlade s fasádou domu, ktoré sú prepojené systémom schodísk. Na stranách plynule prechádzajú do svahu a sú tak prístupné bez použitia schodov napríklad pri údržbe terás. 

Zrekonštruovaná vila je po obnove areálu znovu zasadená do parkového prostredia. Pomerne vkusné terénne úpravy umožnili pohodlné sprístupnenie všetkých priľahlých plôch. Kulisu samotnej vile vytvára vzrastlý borovicový porast, ktorého hmota by mala byť vyvážená presvetleným parterom v nástupnom priestore do vily v súlade s dobovým pôsobením priestoru. Tu sa v súčasnosti nachádza trávnik obohnaný, nie príliš šťastnou, bariérou stromov, ktoré majú mať v budúcnosti izolačnú funkciu. Trávnatá plocha pred vilou poskytuje dostatočný priestor pre vybudovanie historizujúceho formálneho parteru, ktorý by plnil reprezentačnú, estetickú, ale aj oddychovú funkciu, tak, ako tomu bývalo v minulosti.